Dimensionarea corectă a suprafeţei vitrate

13.03.2014
|
Comments off
||

Calitatile unui spatiu interior depind de modalitatile prin care este luminat: electric sau cu lumina naturala, care poate patrunde prin deschideri, direct, prin reflexii sau difuz.

Lumina si arhitectura

Un principiu stiintific fundamental spune ca toate formele naturii sunt generate de lumina. De asemenea, lumina este elementul prin care arhitectura se poate armoniza cu natura si de aceea se afla in centrul ei. Toti marii constructori si arhitecti din toate timpurile au inteles ca lumina trebuie sa se afle la baza principiilor arhitecturii. Culorile si structura spatiului interactioneaza cu lumina, influentandu-se reciproc, creand umbre si jocuri de lumina. Este de prisos sa mai spunem ca insasi culoarea nu este decat o perceptie a luminii. Deci nu uitati ca arhitectura si designul de interior se fac cu efectele luminii, nu cu lumina in sine.

Sticla

Studiata dintr-un punct de vedere tehnic, sticla se dovedeste a fi un material cu totul special: este transparent si estetic, este un bun izolator termic si acustic si ofera protectie impotriva radiatiilor. In plan arhitectural, sticla ofera o mare posibilitate de utilizare, in ultimii ani fiind elementul cel mai inovator. Dar cea mai importanta calitate a sticlei este transparenta, care intruchipeaza o nevoie fundamentala: comunicarea dintre spatiul exterior si cel interior, dintre spatii inte- rioare diferite sau intre spatii si oameni.

Exploatarea luminii naturale

Spatiile cu functiuni de zi si locurile de repaus sau cele in care petrecem cea mai mare parte a zilei trebuie prevazute cu deschideri mari; totodata, trebuie studiata si insorirea, pentru a nu fi deranjati de prea multa lumina sau caldura.

Ferestrele

In conditiile in care lumina, aerul curat, jocul de umbre si lumini sau culorile sunt elemente ce trebuie sa ne insoteasca in activitatile de zi cu zi (si carora le simtim lipsa cateodata), fereastra, in arhitectura, este cea mai importanta componenta: prin ea, spatiul interior se deschide, conectandu-ne la spatiul exterior. Calitatea unei constructii depinde direct de existenta, pozitionarea si dimensiunile ferestrelor.

In fiecare camera trebuie sa existe o zona bine luminata; nu uitati insa ca o fereastra verticala asigura un iluminat natural corect pe o adancime de maximum 6 m. Cota superioara a ferestrei nu are voie sa fie mai jos de 1,80 m, adica inaltimea unei persoane de talie obisnuita. Asigurarea venti- larii se va face prin prevederea a cel putin unei cercevele mobile, asa ca nu va lasati pacaliti de pretul mic al tamplariilor fixe; cu siguranta va va parea rau daca le folositi. De asemenea, luati in calcul balcoanele si mai ales loggiile, care reduc aportul de lumina naturala. Totusi, acest aspect se poate compensa prin deschideri mai mari. Nu uitati de subsol, care merita ventilat natural, chiar daca vorbim de deschideri foarte mici.

Organizarea functiunilor in raport cu lumina naturala

In ceea ce priveste organizarea in plan a functiunilor, tipul luminii si configuratia sitului sunt foarte importante. Astfel, organizarea este bine sa fie facuta corect inca de la inceput, pentru ca toate spatiile importante sa aiba deschideri spre zone libere, cu o perspectiva cat mai larga si o iluminare potrivita.

Vegetatia deasa adiacenta ferestrelor poate reduce lumina naturala cu pana la 50%, la fel ca alte constructii sau obstacole naturale aflate in imediata apropiere. Ilu- minarea bilaterala (pe doua laturi ale incaperii) este de preferat, pentru ca astfel se echilibreaza cantitatea de lumina, insa, dupa cum stim, acest lucru este posibil nu- mai in cazuri rare. Folosirea iluminatului natural “de sus” creeaza o atmosfera cu totul speciala: e ca si cum ai conferi spatiului un caracter similar cu cel exterior, pentru ca lumina, daca se poate spune asa, va avea aceeasi “culoare” ca si la exterior.

Orientarea fata de punctele cardinale

Orientarea trebuie sa tina seama de cateva reguli: pe est, sud sau sud-est, insorirea este maxima, deci aici isi vor gasi loc functiunile de zi, pentru a avea cea mai buna lumina, iar pe vest beneficiati de lumina buna dupa-amiaza si seara. Aceste ferestre, pe est si vest, ar trebui prevazute cu echipamente de protectie solara, pentru a reduce riscul supraincalzirii si insoririi excesive pe timp de vara.

Cele de pe vest sunt mai problematice, din cauza temperaturilor mult mai ridicate din timpul verii. Pe nord, practic nu exista soare, ci doar o lumina constanta, ceea ce poate fi un avantaj exceptional in cazul atelierelor sau camerelor dotate cu computere. Dar nimic din toate acestea nu va functiona bine, daca detaliile tehnice nu sunt realizate corect.

Dimensionarea si pozitionarea ferestrelor

Pentru a primi suficienta lumina naturala, orice incapere din casa trebuie sa beneficieze de o suprafata vitrata de minimum 1/10 din suprafata utila a camerei. Cel mai bun caz este acela in care limita de sus a ferestrei este situata la o inaltime egala sau mai mare de jumatate din profunzimea incaperii. Ferestrele fara parapet sau cu parapet foarte mic maresc campul vizual si creeaza o continuitate intre spatiul interior si cel exterior, dar daca suprafata totala a deschiderii este relativ mare, pot aparea probleme legate de pierderea de caldura.

Comments are closed.