Structura de rezistență diferă în funcție de materiale și tehnologie. Știi ce să alegi?

Inainte de a ne apuca de constructie este bine sa stim ce tip de structura de rezistenta alegem si ce materiale vom folosi. Acest lucru trebuie facut intr-un mod cat mai riguros fata de necesitatile locuirii.

Structura de rezistenta reprezinta un ansamblu de elemente (stalpi, grinzi, pereti, plansee etc.), aranjate in asa fel incat sa asigure preluarea si transmiterea incarcarilor ce actioneaza asupra ei, fara sa pericliteze siguranta si integritatea cladirii. Aceasta are in componenta doua parti, care se diferentieaza prin raportare fata de nivelul solului.

Una este infrastructura, care asigura legatura constructiei cu terenul, fiind alcatuita din fundatii, stalpi, pereti portanti si planseul peste subsol. Cealalta este suprastructura, care este realizata deasupra terenului, fiind alcatuita din elemente de rezistenta verticale (stalpi sau pereti portanti), orizontale (plansee) sau inclinate (scari, rampe etc). In functie de materialele din care sunt alcatuite si de tehnologia prin care se realizeaza, structurile pot fi de mai multe tipuri. Le vom lua pe rand.

Structuri din zidarie portanta

Sunt alcatuite din pereti portanti si de ridigizare. Sunt frecvent folosite la cladirile de locuit, peretii portanti putand fi executati din caramida, BCA, boltari sau chiar piatra. Principiul de baza este unul simplu. Greutatea cladirii este preluata de planseele de beton care se sprijina pe ziduri, prin intermediul centurilor; la randul lor, zidurile se sprijina pe fundatii, iar acestea – pe pamant.

Forma ideala pentru acest tip de structura este dreptunghiul. Astfel, atunci cand cladirea are forme neregulate, fiecare parte componenta este trata ca un dreptunghi. Pentru o mai buna comportare la cutremur, la zona de intersectare a peretilor se folosesc de regula rosturi antiseismice, iar sub placa se prevad centuri din beton armat care leaga panoul de ziduri ca o rama de tablou.

Numarul maxim de niveluri ce pot fi construite pe o asemenea structura este limitat la cinci. Teoretic, este posibil si mai mult de atat, insa daca punem in practica, acest lucru devine nerentabil, pentru ca peretii ar trebui sa fie atat de grosi, incat costurile de constructie s-ar ridica foarte mult.

Avantaje

– materialele necesare se gasesc usor, iar montarea este relativ simpla;
– asigura o buna izolatie acustica.

Dezavantaje

– spatiul interior nu mai poate fi modificat in timp;
– suporta un numar redus de niveluri;
– pozitia usilor si a ferestrelor in peretii portanti nu se poate modifica;
– durata mare de executie;
– rezistenta medie la cutremure.

Structuri din beton armat

In cazul acestor structuri, greutatea cladirii este preluata mai intai de planseele de beton, care se sprijina pe grinzi; la randul lor, ele se sprijina pe stalpi, iar acestia – pe fundatii. Aceste tipuri de structuri se impart in trei subcategorii: cu pereti portanti, in cadre si in cadre cu diafragme din beton armat.

Prima subcategorie este alcatuita dintr-un ansamblu de pereti portanti din beton armat turnat monolit, care, impreuna cu planseele, formeaza un sistem rigid si rezistent. La randul lor, planseele se fac fie din beton armat, fie din elemente prefabricate din beton armat. Acest tip de structura are un grad ridicat de rezistenta impotriva cutremurelor si poate suporta un numar ridicat de niveluri suprapuse. Este foarte rentabil, mai ales in cazul cladirilor care permit o asezare identica a peretilor portanti pe toate nivelurile. Din acest motiv este des folosit in cazul blocurilor pentru locuinte, al caminelor, al unitatilor spitalicesti, al cladirilor administrative si de invatamant.

A doua subcategorie reprezinta unul dintre cele mai folosite tipuri de structura si consta in principal din plansee, grinzi si stalpi imbinate rigid in anumite puncte (noduri). Pe langa o foarte buna rezistenta, un alt mare avantaj al acestui tip de structura este dat de felxibilitatea de compartimentare interioara, care se poate face si dupa ce cladirea a fost finalizata. Din acest motiv este preferat mai ales pentru imobilele de locuinte si birouri. Totusi, cantitatea mare de beton si consumul ridicat de otel-beton fac ca acesta strucutra sa nu fie una dintre cele mai accesibile din perspectica costurilor.

A treia subcategorie este imbinarea celor doua descrise mai sus, in sensul ca rezistenta este asigurata de diafragme, iar cadrele ofera flexibilitatea organizarii spatiului interior, fara ca aportul lor la rezistenta seismica a cladiri sa fie unul neglijabil. Fiind vorba de combinarea a doua sisteme, avantajele si dezavantajele asigurate de fiecare in parte se vor cumula, atat cele economice, cat si cele ce tin de rezistenta la cutremur, vant etc.

Avantaje

– rezistenta foarte buna la cutremure si la vant puternic;
– flexibilitate in organizarea spatiului interior;
– suporta un numar mare de niveluri;

Dezvantaje

– durata mare de executie;
– consum ridicat de beton si otel-beton
– cantitatea de lemn pentru cofraje poate fi uneori insemnata.

Structuri din lemn

Sunt printre cele mai vechi tipuri de structura. In prezent, se folosesc la construirea de locuinte pe scara din ce in ce mai larga. Si aici avem mai multe tipuri de structuri. Unul este structura din lemn cu pereti din barne, care este un sistem similar cu cel am peretilor portanti, numai ca aici nu se mai folosesc caramizi si mortar, ci barne si cuie.

O alta structura tot mai des intalnita este cea din lemn modular din panouri portante. In acest caz, peretii alcatuiesc structura de rezistenta a casei. Practic, aceștia sunt compusi din montanti verticali de 50-60 cm, ce formeaza scheletul unui panou portant. Pe fata exterioara a panoului se pun placi din OSB sau placaj, iar pe interior se prind placi de gips-carton. Intre ele se aplica un strat izolant din vata minerala. Este un sistem rapid, usor de montat si accesibil ca pret.

Structura de lemn, cu stalpi si grinzi este un sistem clasic, folosit mai ales in zonele montane. Acesta consta in realizarea unui schelet din grinzi, stalpi si plansee din lemn și se poate compartimenta apoi la alegere.

Avantaje

– costuri reduse;
– rapiditate in executie;
– rezistenta buna la cutremure;
– lemnul este un material ecologic cu un aspect estetic placut;
– asigura o buna izolare termica;
– materia prima este usor de gasit si de montat.

Dezavantaje 

– calitatea lemnului nu este intotdeauna aceeasi;
– in timp pot aparea spatii intre elemente care vor duce la costuri suplimentare de reparare si intretinere;
– lemnul trebuie bine tratat impotriva focului, a insectelor si a ciupercilor;
– numarul nivelurilor suportate este unul redus.

Comments are closed.