Tipuri de izolații – de ce sa alegem vată minerală?

13.03.2014
|
Comments off
||

Izolarea casei a devenit o preocupare majora atat pentru viitorii proprietari, cat si pentru cei care deja au o constructie si isi doresc prelungirea vietii acesteia, dar si un confort sporit.

Imbunatatirea confortului termic in interiorul cladirii, eliminarea condensului de pe suprafetele interioare ale peretilor, consumul redus de energie, sunt principalele avantaje ale unei izolatii corecte.

Asadar, vorbim de o investitie pe term lung care ne va aduce numai beneficii. Insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa cunoasteti principalele tipuri de izolatii, chiar daca un specialist se va ocupa de montarea lor.

Alegerea materialului izolant potrivit depinde de mai multe aspecte: tipul cladirii, climatul in care se afla, zona care se vrea a fi izolata (mansarda, pereti, podea etc.), dar si de bugetul proprietarului.

Iata care sunt principalele tipuri de izolatii:

– izolatia din fibre de celuloza  – datorita modului sau de producere este considerata a fi o izolatie eco. Fibrele de celuloza folosite la izolatie sunt produse din hartie de ziar. Intr-un cuvant, acest tip de izolatie are la baza lemnul ale carei proprietati sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri.

– polistirenul expandat – costurile sale destul de reduse, dar si usurinta de folosire i-au adus acestuia multa popularitate. Polistirenul expandat poate fi folosit si pentru indreptarea peretilor cladirilor vechi, oferind o buna izolare termica acestora. Este usor de folosit si poate fi aplicat de oricine, fara prea multa munca.

– polistirenul extrudat – este destul de tare si prezinta o rezistenta sporita la infiltratii. Cu toate ca putem enumera o lista suficient de lunga de avantaje ale acestui tip de izolatie, in realitate cercetatorii sunt de parere ca principalul avantaj al polistirenului extrudat este ca nu permite patrunderea apei spre interior.

Insa, cu adevarat avantajoasa este vata minerala de sticla sauvata minerala bazaltica. Specialistii ne explica de ce alegerea acestui material este in favoarea noastra.

Atat vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica functioneaza dupa acelasi principiu – captarea aerului in goluri pentru a reduce conductivitatea termica de la o suprafata la alta.  Acestea sunt usor de instalat pe suprafata peretilor si poduri si reprezinta cea mai rentabila solutie de izolare de pe piata. Proprietatile izolatoare ale vatei de sticla rezulta din tehnologia sa de realizare, prin inglobarea unui volum foarte mare de aer intre fibrele continue de material, aer care este impiedicat sa circule liber. Ea este ideala, de exemplu, pentru izolarea mansardelor.

Mai mult, vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica sunt disponibile in role, placi sau vrac (pentru suflare in pereti goi). Ceea ce este mai important, atat vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica au avantajul de a bloca zgomotele exterioare si sunt neinflamabile. De aceea, cererea proprietarilor de case pentru astfel de produse izolante este tot mai ridicata.

Comparativ cu alte materiale de constructii, produsele din vata minerala au o conductibilitate termica foarte scazuta, rezistenta la acumularea umezelii sau condensului, o structura stabila in timp si rezistenta la imbatranire. De asemenea, asigura o buna ventilatie, nu retine apa si nu favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.

Comments are closed.